Reisbestemmingen voor 2017

Het zomerseizoen is voorzichtig in aantocht. Voor velen van ons betekent dat de start van een sessie piekeren. Nog zoveel bestemmingen op de bucketlist, maar toch is de keuze echt niet makkelijk. Want ga je liever plat of op pad, voor wat voor weer kies je en wordt het een bestemming binnen of toch buiten Europa? Op basis van eigen ervaringen heb ik hieronder een aantal vakantiebestemmingen voor je op een rij gezet waar zowel de zonners als de zieners zich prima kunnen vermaken.


1. Sri Lanka
Dit land is zo veelzijdig, er is voor ieder wat wils! Zowel de strandliefhebber als de avonturier zijn hier op hun plek voor een heerlijke vakantie. (Surf)stranden, bergen, theevelden, safariparken en natuurparken behoren tot de mogelijkheden. Daarbij leent Sri Lanka zich uitstekend voor een budgetvakantie, maar als je bereid bent om wat meer uit te geven kun je er ook makkelijk wat luxer op reis. Lees hier ook de Sri Lanka Guide.

2. Lanzarote
Op respectievelijk 4,5 uur vliegen ligt het vulkanisch eiland Lanzarote. Wat ons betreft een grote aanrader voor zowel oudere als ook jongere stellen. Ook dit eiland leent zich uitstekend voor zowel de rustigere vakantieganger als de pionier. Het landschap op zich is al indrukwekkend, maar ook de grotten en een uit rotsen gehouwen café (met uitzicht op de oceaan en een naastgelegen eiland) mogen echt niet aan je trip ontbreken. (Bekijk hier een fotodagboek van Lanzarote) Met een huurauto is het eiland perfect te bereizen. Ideaal als je tussendoor een weekje vrij hebt.

3. Koutouloufari, Kreta
Afgelopen jaar was ik in in het pittoreske Koutouloufari (gelegen in Kreta) voor een werkreis. Wat? Tsja, je moet er even op oefenen. In dit kleine dorpje in de bergen runt de Nederlandse Lydia een idyllisch boutique hotelletje met haar Griekse man Nikos, genaamd Villa Ippocampi. In de omgeving ligt het spectaculaire Saradari, een prachtig strand omgeven door torenhoge rotsen. Op het uiterste puntje prijkt een klein, wit kerkje boven de klotsende golven. Je merkt wel, ik ben verkocht.. Hoe dan ook, ook hier kun je neerstrijken op het strand, of pak de auto om de rest van het eiland te verkennen. Voor Villa Ippocampi is gratis parkeergelegenheid voor gasten van het hotel.

4. Cuba
Dit land prijkte jarenlang bovenaan mijn bucketlist. Hoewel wij ons er nog weinig bij voor kunnen stellen, voert het communisme hier nog de boventoon. Het overgrote deel van Cuba leeft daardoor in armoede. Je zou zeggen dat de bevolking door dit systeem op een gelijkwaardige manier behandeld wordt, maar het tegendeel is helaas waar. Zeker de laatste jaren wordt het verschil tussen arm en rijk steeds groter. Maar met het overlijden van Fidel Castro is een belangrijk tijdperk voor Cuba afgesloten. De banden met de Amerikanen worden langzaam weer aangehaald en dit zal in de komende jaren zijn uitwerking hebben op het land. Cuba heeft prachtige mensen, uitgestrekte valleien, kleurrijke steden en hagelwitte stranden die een bezoek meer dan waard zijn. Lees hierover in de Cuba guide. Baan je ook zeker buiten de geijkte paden van de centra, want daar ontdek je pas het échte Cuba.

5. Cinque Terre, Italië
Last but not least, Cinque Terre is ook zeker een plek op je wishlist waard! In deze vijf dorpjes, gelegen aan de oostkust van Italië, waan je je in een compleet andere wereld. Zeker in de zomer is het een waar paradijs, al is dit ook te merken aan de drukte. De dorpjes zijn met elkaar verbonden door wandelpaden en een treinbaan, dus je hoeft je er allerminst te vervelen. Voor de liefhebbers; na een fikse wandeling kun je lekker neerstrijken op één van de terrasjes of op de rotsen. En ook voor een frisse duik hoef je je hier niet in te houden.

 

Illustrations | Marie Bodie