Mijn tips voor fotoafdrukken

Met het digitale tijdperk zijn een hoop zaken rondom fotografie een stuk gemakkelijker geworden. Je bent niet meer beperkt tot een maximaal aantal beelden per rolletje, het wegwerken van een pukkeltje is een fluitje van een cent en bovendien neemt alle 'gear' een stuk minder kastruimte in beslag (daarmee is overigens niet gezegd dat ik dit alles ook per definitie een positieve verandering vindt).

Toch merk ik dat ik persoonlijk steeds meer waarde hecht aan geprint materiaal, iets tastbaars. Dit geldt zowel voor mijn fotowerk, maar ook voor privé. Een computer vol vakantiefoto's is natuurlijk leuk, maar wanneer ga je 's avonds nostalgisch met je laptop op de bank zitten om ze eens allemaal door te kijken? Een fotoalbum of stapel polaroids doen het dan toch veel beter, onder het genot van een drankje? Als je dit met mij eens bent is deze post zeker iets voor jou, want na deze vaak terugkerende vraag geef ik je hieronder mijn tips voor het laten maken van (kwalitatief goede) afdrukken en andere fotoproducten.

1. Voor fotoafdrukken: Profotonet
Mijn all-time favorite is toch wel Profotonet. Canvassen en albums zijn er redelijk aan de prijs, maar voor goede kwaliteit en toch betaalbare foto-afdrukken ben je hier aan het juiste adres. En je hebt ze vaak de volgende dag al in huis! Mat/Lustre papier is mijn favoriet. Dus, niet meer naar de HEMA voor je beeldmateriaal, cause Profotonet will do a much better job. ;-)

2. Voor Polaroids: Printic
Fotograferen met een echte polaroid camera is natuurlijk nog veel toffer, maar voor alle exemplaren in je archief is dit een prima oplossing! Printic is een app waarmee je in een aantal klikken polaroids kunt laten maken van je bestaande foto's. Je krijgt ze thuis gestuurd in een leuk envelopje of doosje. Tof om een collage mee te maken aan de muur, in je agenda of in een album. (Overigens hebben ze tegenwoordig nog veel meer leuke producten, zeker de moeite waard om ook even naar te kijken!)

3. Voor Canvassen: Herinnering Op Linnen
Ik krijg nog regelmatig de vraag naar een goed adresje om beelden op canvas te laten printen. Het is een poosje geleden dat ik er zelf één heb besteld, maar vanuit het verleden heb ik goede ervaringen met Herinnering Op Linnen. De kwaliteit is goed en de prijzen zijn betaalbaar!

4. Voor beelden achter plexiglas: Albelli
Mijn nieuwe crush is toch wel een afdruk achter plexiglas. Hoe groter hoe beter! De verschillende lichtinvallen geven zo'n tof effect. Laatst heb ik bij Albelli een grote variant besteld voor op kantoor, en het resultaat is echt waanzinnig. Zeker een aanrader dus!

5. Voor fotoalbums: Blurb
Wordt een uitgever van je eigen boek! Bij Blurb kun je je fotoalbum naar eigen wens samenstellen. Van meer toegankelijke, betaalbare fotoalbums tot kwalitatief hoogstaande boeken. Je kunt je uitgave zelfs te koop aanbieden! Hoe tof als je een keer een creatief project hebt? Streep maar af!