Tips voor een fijnere werkplek

De basis voor een efficiënte werkdag begint bij een fijne werkplek. Alhoewel ik er zelf wel een handje van heb om mijn bureau uit te laten lopen op een complete chaos, merk ik na een ingrijpende 'clean-up' altijd meteen het effect van overzicht op de snelheid waarmee ik mijn to-do lijstjes af kan werken. Daarom hierbij een aantal efficiënte tips voor een fijnere werkplek!

1. Maak een moodboard
Dit klinkt misschien stom, want zeg nou zelf: velen van ons dromen van een Pinterest-interieur. Maar in de praktijk blijkt dit, tot menig irritatie, vaak onhaalbaar. Toch kan een moodboard je helpen erachter te komen wat je mooi en prettig vindt. Want uiteindelijk moet jouw werkplek er eentje zijn waar je inspiratie en motivatie van krijgt. Het is goed om jezelf een ultimatum te stellen, zodat je hier vervolgens zoveel mogelijk van kunt realiseren.

2. Positioneer je bureau zo optimaal mogelijk
Als je voor een baas of ergens op een kantoor werkt is deze tip misschien lastig uitvoerbaar, maar kies als het enigszins mogelijk is voor een zo optimaal mogelijke plek voor je bureau (dit kan natuurlijk ook thuis zijn). Bij voorkeur op een lichtere plaats, waar je door een raam naar buiten kunt kijken of zicht hebt op de ruimte waarin je zit. Mocht je je bureau niet anders kunnen plaatsen dan tegen een muur, kijk dan of je wat leuke (inspirerende) dingen op kunt hangen. Hiervoor hoef je niet direct aanspraak te maken op de muur zelf, tegenwoordig zijn er verschillende leuke 'rekken' verkrijgbaar waar je met clipjes van alles en nog wat aan kunt bevestigen.

3. Ga na wat je écht nodig hebt om je werk uit te kunnen voeren
Alleen de spullen die je regelmatig nodig hebt tijdens je werk hoeven op je bureau te staan of liggen. De rest kun je opbergen in boxen of een kastje waar je gemakkelijk bij kunt. (Tip: Søstrene Grene verkoopt super leuke opbergboxen in allerlei uitvoeringen!) Zo kun je met een opgeruimder gevoel aan het werk. (Note to self...)

4. Zet een plant of tof accessoire op je bureau
Zelf ben ik een ontzettende plantenliefhebber. Alhoewel ik van nature niet gezegend ben met groene vingers kan ik geen genoeg krijgen van planten in huis en op kantoor. Hoe meer hoe beter. Kies niet voor een al te grote plant voor op je bureau, want dat neemt natuurlijk veel plaats in beslag. Maar bijvoorbeeld een Monstera blad of cactus fleurt de boel al een hoop op. Of kies voor een bos verse snijbloemen, altijd een succes! Hou je niet zo van bloemen en planten? Kies dan voor een ander accessoire waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een stolp, een stapel inspirerende boeken of een beeldje.

5. Kies voor leuke stationary
Ook hiervoor geldt: dit is niet voor alle werkplekken weggelegd. Misschien gebruik je op je werk schriften en schrijfgerei in de huisstijl van de organisatie. Maar wanneer je wel zelf de keuze hebt: als je toch schrijfmateriaal, notebooks & opbergwaren nodig hebt, waarom dan niet kiezen voor iets vrolijks? Tegenwoordig is het aanbod van leuke stationary hartstikke groot. Zelf laat ik me nogal eens gaan bij Sissy Boy of HEMA..

Zo, dat waren ze! 5 tips voor een leukere, motiverende werkplek! Heb jij nog aanvullende, onmisbare tips? Laat ze me zeker horen in een comment hieronder. En natuurlijk ben ik ook heel nieuwsgierig naar de resultaten.

En om je alvast een beetje op weg te helpen, hier vind je alvast wat inspiratie beelden om mee aan de slag te gaan.